Rugpijn

Pijn is een onmisbaar natuurlijk beschermingsmechanisme van ons lichaam. Het waarschuwt ons voor (mogelijk) gevaar en geeft ons daarmee nuttige informatie om blessures of schade te voorkomen. Dit is echter het geval wanneer men spreekt over acute pijn. Wanneer het chronische pijn betreft is het een complexer probleem en is de relatie tussen pijn en schade niet meer zo duidelijk. Chronische rugpijn kan verstrekkende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. De behandeling bij RealHealth richt zich op het verminderen van deze negatieve gevolgen.

Rugpijn is voor veel mensen een probleem. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt 80% van de wereldbevolking wel eens te maken met rugpijn in hun leven. In de meeste gevallen gaat dit weer over, maar pijn kan ook langdurig aanwezig blijven.

In eerste instantie  zal er bij aanhoudende klachten gekeken worden of er een lichamelijke oorzaak is voor de pijnklachten. Wanneer er geen eenduidige oorzaak te vinden is die de pijn verklaart en de rugpijn bestaat langer dan je van natuurlijk herstel mag verwachten, spreken wij van chronische rugpijn. Ook wanneer de rugpijn wel (deels) medisch te verklaren is, maar de medisch specialisten inschatten dat een operatie of pijnbehandeling niet helpend is, spreken we van chronische rugpijn.

Bij chronische pijn gaat het niet meer zo zeer om lichaamsweefsel wat moet herstellen, maar om een verstoorde balans in het pijnsysteem. De werking van het pijnsysteem zit ingewikkeld in elkaar en pijn hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk ook iets kapot is in het lichaam. Chronische pijn is daarom ook niet direct te bestrijden. De klachten kunnen echter wel verstrekkende (negatieve) gevolgen hebben voor het dagelijks leven. De behandeling bij RealHealth richt zich dan ook niet op het rechtstreeks beïnvloeden van de rugpijn, maar op het verminderen van de negatieve gevolgen van de rugpijn.

Bron: Zorgstandaard Chronische pijn – versie 28-03-2017